GOOGLE TRANSLATOR

Cercar en aquest blog

TRAM 5: DE CALA TIRANT A BINIMEL·LÀ

Efectes del temporal d'ahir a Mallorca:




L’ETAPA
El recorregut d’aquesta etapa del camí de Cavalls comença a cala Tirant, que haurem de travessar per una passera de fusta que salva la desembocadura del seu torrent. Després de caminar uns minuts per una pista ampla, agafarem el sender que, vorejant la costa durant 1 h i 30 min, ens portarà fins al cap de Cavalleria, just on s’ubiquen les restes de l’antiga ciutat romana de Sanitja. Per tornar a recuperar el sender, haurem de caminar 20 min per carretera fins al pàrquing de la platja de Cavalleria. Un cop travessada aquesta platja, el camí de Cavalls segueix la línia del litoral, salvant diferents desnivells amb molt bones vistes de la costa nord de Menorca, fins a arribar a cala Mica, després de caminar 40 min. Des d’aquest punt, caminant 30 min més arribarem a la platja de Binimel·là, el final de l’etapa.


Distància: 9,6 km • Dificultat: Mitjana • Temps estimat a peu: 3 h.


L’ENTORN

Aquesta etapa del camí de Cavalls travessa una de les zones litorals més ben conservades de Menorca. És per això que la Unió Europea l’ha declarat lloc d’importància comunitària (LIC) i zona especial de protecció per a les aus (ZEPA). És una ruta d’una remarcable riquesa geològica i botànica, on domina la vegetació baixa i dispersa amb presència de romaní, camamilla i savina, amb una important comunitat de socarrells, arbustos endèmics, espinosos, compactes i de forma semiesfèrica. A les platges de Cavalleria, Tirant i Binimel·là, hi trobarem sistemes dunars d’una gran riquesa ecològica, i tant cala Tirant com la platja de Binimel·là conserven una zona humida associada. La riquesa paisatgística de l’etapa la completa la presència omnipresent del cap de Cavalleria i el seu far, sobre els imponents penya-segats.


NO T’HO PERDIS
• Ciutat romana de Sanitja: Restes de l’antiga ciutat romana de Sanisera (segle I aC – VI dC ), instal·lada al voltant del port natural de Sanitja, al cap de Cavalleria. Les excavacions realitzades en aquest jaciment arqueològic ens informen de la gran activitat mercantil d’aquest nucli romà.

• Torre de defensa de Sanitja: Torre de defensa construïda pels anglesos l’any 1801, durant la seva tercera dominació (1798-1802). Es troba a l’entrada del port de Sanitja. Més informació sobre els monuments de la Menorca britànica.

• Far de Cavalleria: Situat a la punta del cap de Cavalleria, sobre un dels penya-segats més alts i impressionants de l’illa, a l’extrem més septentrional de Menorca, amb excepcionals vistes de la costa nord.

Més informació del far de Cavalleria.

• Zona humida de Lluriac: Coneguda també com a Prat de Lluriac, és una de les principals zones humides de Menorca, punt ineludible per als amants de l’observació d’aus aquàtiques. Es troba a la pista que uneix el camí de Tramuntana amb l’extrem de ponent de cala Tirant:

Noms de llocsCala Tirant, Estany de Binidonaire, Es Pujolàs, Na Sans des Pi, Macar i Punta de sa Talaieta, Macar Petit, Terres des Barranquell, Punta Negra, Es Reclau, Macar Gran, Xoriguer, sa Mitgera, Punta i Platja d’en Patet, Campament Romà de Sanitja, Camí des Mercadal a Sanitja, Santa Teresa, Punta i Cala Roja, Pltaja de Cavalleria, Platja Escull i Punta de Ferragut, Ses Pesqueres es Macar, Lloses de Cala Mica, Cala Mica, Punta des Marès, Tanca de la Mar, Pleta de sa Merlera, Punta de na Batle, Platja de Binimel·là, Pla Vermell.

NOTES DE VIATGE. (09 D’OCTUBRE 2018)


Aquest matí, quan escoltava encara al llit Catalunya Ràdio des de l’iPad m’he assabentat que el temporal de llevant d’ahir tarda/vepre va provocar inundacions a Sant Llorenç des Cardassar, al NE de Mallorca. Les notícies són que el poble està incomunicat i es parla d’11 morts. Contrasta amb el cel tant net que ara m’enlluerna, jo recolzat a la finestra de l’habitació 14 de Ses Persines,, des d’on es té una visió general de la plaça d’Artrutx. M’entristeix el contrast i em desconcerta. Em costa acceptar la bellesa enmig de la tragèdia i em provoca malestar, com si no gosés admirar-la. A Ses Persianes les converses giren al voltant de la notícia amb un cert esglai. “només ens separa es canal!”, exclama algú. Les imatges a vista de dron d’IB3 són descoratjadores. Reflexiono sobre el trajecte d’ahir, en l’scooter, sota la mateixa borrasca  i prenc consciència de fins a quin punt vaig posar-me en perill. Com ja havia fet abans a Bòsnia quan, en caure algunes granades prop del cafè on em trobava a Tuzla i a la vista que ningú dels presents reaccionava, no vaig gosar fer el “ridícul” protegint-me al lavabo jo sol, tal i com marcaven les mesures d’autoprotecció. Fins que no en caigué una a tocar del minúscul cafè on ens trobàvem, no vam córrer a restar ajupits i arrapats els uns contra els altres. Al primer impacte no em vaig moure de davant d’un finestral, amb el risc que comporta la possible trencadissa dels vidres. Inconsciència? No, perquè ahir era conscient del perill quan vaig prioritzar arribar a Ciutadella. Temeritat, intrepidesa, cercar els límits? No ho sé. M’entristeixen els morts i m’enutja no cuidar-me una mica millor. Clar que serà un enuig transitori. Cap cot, començo el dia i decideixo no encallar-me en pensaments ombrívols, tot i que penso en l'estat d'ànim de na Magda i n'Antonia a Palma. Em poso en marxa i em concentro en el trajecte del bus, el cel tant blau i el paisatge que m’espera, procurant allunyar-me  del malestar no sense la recança de deixar de fer un deure inconcret.


M’agrada partir de Ciutadella a primera hora del matí quan les ombres allargades semblen amagar partides anteriors. A les 7:00 arrencava el bus de Ciutadella i a les 8:15 el bus L41 em trasllada de Mercadal a Cala Tirant. Frueixo del cel sense accents i de la frescor nítida que es percep en l’ambient després de la pluja. Procuro instal·lar-me en el moment present, en l’ara mateix, únic existent. El que acabo d'escriure deixa de ser, i la següent frase encara no és. M’enfonso en el paisatge per apropiar-me de paratges que creuo en instants fugissers. Cala Tirant, als meus peus, té una bellesa continguda. Després de travessar el torrent des Mercadal que hi desemboca, el camí ressegueix la costa a poca altura del mar, per la qual cosa no s’abandona en cap moment el contacte visual amb el vell Mediterrani de blau intens que va impactar-me en aquell primer viatge en vaixell amb l’escola. Després de Punta Negra, hi ha el Macar Gran [1] amb unes pedres vetades, que recorden el marbre. Arribo a l’ínfima Platja d’en Patet, a Santa Teresa, un racó amb dos entrants de mar petitíssims, l’un amb la sorra justa per a un parell de persones, i l’altre encaixat entre roques i un llit de còdols, macs a les Illes. Hi he pogut fruir d’un bany llarg i refrescant i ara escric sota el petit cobert bastit amb fustes tronades i un sostre de boix que recull l’escalfor del sol, cosa que agraeixo doncs l’aigua de la costa nord ja comença a fresquejar.


Pel camí del darrere de la cala passa una parella d’excursionistes ben equipats amb botes de muntanya, motxilles i pals de trekking. Els saludo tot nu des del meu refugi  i em tornen una salutació perplexa abans de desaparèixer entre  pins d'un bosquet coster. Pel cel hi avança un inquietant castell de núvols blancs per la banda de llevant. Espero que no em torni a remullar com ahir, doncs desconec el camí i no sé si trobaria algun lloc on refugiar-me en cas de pluja. De moment encara estan lluny. Entretant em dedico a contemplar la badia de cala Tirant, amb la Torre de Fornells, al meu davant i Sa Mola al seu darrere. Els minuts passen lentament tot escoltant el batec insistent de les onades a les roques i el fregadís de l’aigua en retirar-se de la sorra. Voldria quedar-me una estona més, però els núvols m’inquieten. Reprenc el camí encarat a la mola rocosa de Cavalleria i en passar per les  runes romanes,  prop de Sanitja, m’entretinc a llegir la informació.

Sanitja
Just a la punta septentrional de Menorca, al cap de Cavalleria, hi ha la petita badia de Sanitja, que, per la seva llunyania dels nuclis habitats, és considerada com un des llocs més silenciosos, tranquils i preciosos d'aquesta part de la costa. Al costat del desballestat port de Sanitja hi ha un dels més importants jaciments de l'època del baix Imperi romà. Es tracta de les restes d'un poblat romà, que l'historiador Plini el Vell, ja al segle I, cita amb el nom de Saniceram. En aquella època el port s’endinsava encara més cap a l’interior i tenia més profunditat, el que permetia el calat de naus de dimensions considerables. Era l’únic lloc de la Costa Nord que donava refugi quan bufava la tramuntana; l’estreta bocana del port de Fornells no permetia l’accés de les embarcacions antigues quan hi havia mala mar. Les intervencions arqueològiques han posat al descobert les restes d’un campament militar vinculat a les guerres sertorianes (82 aC. – 72 aC.).

(1 a la imatge), una zona industrial del Baix Imperi Romà (284-476 dC).
(2 a la imatge), un complex eclesiàstic de l’època de Vàndals i Bizantins (ss. V i VI).
(3 a la imatge), sis necròpolis de diferents moments de l'antiguitat .


Els darrers llocs no els he visitat perquè s’aparten massa de la ruta cap a la platja de Cavalleria, proper destí i, tot i que el temps aguanta assolellat, a llevant segueix creixent la massa de nígols que semblen ben carregats d’aigua. No voldria tornar-me a mullar doncs ahir ja vaig superar la mullena del viatge entre Maó i Ciutadella, l’any 79, amb la Rosa i el David de quatre anys, muntats en la Montessa Impala del Kike. En passar per Cavalleria, no obstant, no puc resistir la temptació d’un bany ràpid sota un sol que pica de debò en travessar els núvols.

No és fins arribant a Cala Mica quan alguna gota perduda m’impacta a la cara i em fa accelerar el pas. M’afanyo per aixoplugar-me a la barraca que hi ha al darrere de la cala i en arribar al petit porxo de fusta cau un ruixat que té tota la pinta de durar poc. També hi han fet cap la parella d’excursionistes amb qui abans ens hem saludat. Com que la pluja s’allargava he tret les mandarines comprades al mercat de Ciutadella, i les hem compartit. Eren també del Principat i no hem pogut evitar parlar del “procés”. Com quasi bé sempre, jo he estat el més optimista, mentre que entre ells hi havia disparitat de criteris, amb reserves de la noia, més animada i el panorama negre que pintava l’home. Collons! També ho veig jo tot perdut a vegades, però si volem guanyar no ens ho podem permetre. Em fa pensar en aquella gent que en relació a Bòsnia excusava sense pretendre-ho l’agressió que sofrien, afirmant que era una zona on sempre hi havia violència, com si els seus habitants gaudissin d’estomacar-se des de fa segles, o com si hi hagués pobles destinats a la pau i altres a la guerra... o al pa amb oli i sucre. Em nego a creure en predestinacions, sobretot en la que sosté que al nostre poble sempre li toca acotar el cap, això sí, amb la cara ben alta. Doncs no. Mentre ens lamentem, i m’hi incloc, ens desviem de l’objectiu justament quan l’actitud és el punt de partida primordial per emprendre qualsevol acció, ja sigui aquesta, un muntatge teatral, un partit de futbol o una revolució. O és que  no ens hem llegit el To be or not to be, bé del tot? De tota manera, en sentir-nos lluny del centre de l’huracà minva la intensitat i l’interès decau, doncs l’entorn tranquil i reservat de cala Mica s’imposa.

Ha estat una pluja breu, de no més de vint minuts, però s’ha emportat el sol de Cala Mica i no m'hi banyaré com esperava. La parella de Catalans, que ja estava de tornada, continua cap a Tirant on tenen el cotxe. Jo segueixo cap a Binimel·là, que ja és a tocar, tot i que m’espera la part més difícil del tram d’avui. Abans d’arribar a Cala Mica he fotografiat l’arc de Sant Martí i penso en allò de “al matí, la pluja ja està aquí’, tot i que jo diria que avui no tornarà a ploure.


Mentre baixava des de Punta na Batlé pel camí que recorre les minúscules cales i racons de la part oriental de Binimel·là, m’han vingut a la memòria la Maria, l’Esteve i la mainada quan queia la tarda en tardes llunyanes de principis dels vuitanta; les pells brunes i brillants i, ja de tornada, protegits per la penombra del seient del darrere del 2CV, la Rosa i jo començàvem a preparar-nos per fer l’amor, entrada la nit. Va serdurant l'estada de quinze dies a la caseta de pescadors que l’Esteve i la Maria tenien llogada a Fornells.Per aquests moments estimo també Menorca; perquè els ha recollit i sap guardar-ne els secrets.

Finalment he arribat a Binimel·là i he de reconèixer que el tram final, to ti que curt, ja mostra una part de la duresa del següent tram. M’he instal·lat al restaurant, davant l’horta de Son Ametller i ara mateix m’estic prenent un gin i una cervesa que em fan feliç. He aprofitat per demanar una tapa de pop amb ceba, que aquí és un plat segur. Contemplo el paisatge que vaig conèixer el 81 i el temps sembla aturar-se, com si l’eternitat pogués cabre en l’instant en què el verd dels conreus canvia de to quan el sol juga a fet i amagar entre els núvols. Només em queda esperar, pletòric, el taxi enmig d’aquest silenci. Fantàstic! Gràcies Menorca.





1. MAC m.
|| 1. Còdol (bal.); cast. piedra, guijarro. A Mallorca i Menorca, el mac no sol esser més gros que el puny d'un home; a Eivissa se diu mac a pedres més grosses, tant com el cap.
2. MACAR m.
Lloc abundant de macs (mall., men.); codolar; cast. pedregal.
(Diccionari català-valencià-balear)

Pots seguir-me a Telegram

Telegram: @Boladevidre

DESCÀRREGUES DE VÍDEOS I DEL PDF