GOOGLE TRANSLATOR

Cercar en aquest blog

TRAM 1: DE MAÓ A MESQUIDA I ES GRAU

L’ETAPA

Aquesta etapa del Camí de Cavalls comença al fons del port de Maó, just a l’inici de la carretera que ens duu a la Mola de Maó i a sa Mesquida. A partir d’aquest punt ens esperen uns 5 km d’asfalt fins al petit nucli d’estiueig de sa Mesquida. Per arribar-hi haurem de deixar enrere, a mà dreta, les desviacions cap a cala Rata, la de la Mola de Maó i la des Murtar. Un cop a sa Mesquida, el recorregut travessa la població i es dirigeix cap a la platja del mateix nom, presidida per una torre de defensa del segle XVIII. Una passera de fusta ens ajudarà a salvar la petita zona humida que hi ha darrere la platja per agafar el camí que, vorejant una zona militar i salvant un desnivell força pronunciat que ens ofereix molt bones vistes d’aquest tram de costa, ens condueix al macar de Binillautí. Des d’aquesta cala el camí s’endinsa cap a l’interior fins a trobar la carretera des Grau, que haurem d’agafar a mà dreta durant gairebé 1 km, fins a arribar al final de l’etapa, just a l’entrada de l’albufera des Grau.

Distància: 10 km • Dificultat: Mitjana • Temps estimat a peu: 3 h

L’ENTORN

El recorregut d’aquest tram del Camí de Cavalls és una bona mostra del paisatge costaner castigat per la tramuntana. És així especialment entre sa Mesquida i el macar de Binillautí, on la vegetació és baixa i dispersa, amb una destacada comunitat de socarrells, plantes endèmiques, espinoses, compactes i de forma semiesfèrica. La part final del recorregut, en canvi, s’endinsa per una zona de terres de cultiu amb ullastrars dispersos. Val la pena destacar la platja de sa Mesquida, per la vegetació dunar i la zona humida que es forma a l’hivern darrere seu amb vegetació resistent a la salinitat, com ara els tamarells o les salicòrnies.

NO T’HO PERDIS

• Torre de sa Mesquida: Torre de defensa construïda pels anglesos l’any 1799, durant la seva tercera dominació (1798-1802).
• Parc natural de s’Albufera des Grau: El recorregut d’aquesta etapa acaba just a l’entrada de l’albufera des Grau, llacuna que dóna nom a l’únic parc natural de Menorca, espai ineludible per als amants de l’observació d’ocells i la natura.
Noms de llocs: Punta de Sa Creueta, Sa Rinconada, Torre Mequida, Cala Mesquida, Es Pa Gros, Es Murtar, Raconada de Sa Mesquida Vella, Esquena de S’Ase, Morro des Macar, Macar de Binillautí, Punta d’en Frare, Bouer, Sa Cúdia Vella, Sa Gola, Marina i Sivinar de s’Albufera, Platja des Grau.

NOTES DE VIATGE (22 DE MAIG 2016) DE MAÓ A MESQUIDA I ES GRAU: LA QUINTADA

Així que m’instal·lo a resguard del vent a la coberta del vaixell que fa la travessa de Palma a Maó, prenc amb impaciència la primera de les petites llibretes que he comprat per a escriure les notes de viatge. Sento que el vaixell enfila cap a un territori no explorat però íntim que em fa una mica de basarda. M’adono que parteixo verge cap a l’aventura i estic impacient per escriure encara no sé el què.

Contemplo la badia i Ciutat de Palma sota l’abrigall blau de la nit, talment un tel i el Castell de Bellver presidint-les, tot encès pel primer sol del dia. La terra s’allunya del vaixell i en ella els llums elèctrics encara encesos; sobreposades, imatges de les hores passades amb Na Magda i n’Antonia, les dues amigues mallorquines que vaig visitar. Em van regalar el dia amb una passejada de bon matí per la Palma àrab i jueva que es desvetllava sota el blau mediterrani; més tard, amb na Magda i n'Antònia ens arribàrem a Banyalbufar on n'Antònia i en Germán tenen un petit tros amb encarat al Mediterrani, on vam fer justícia a un extraordinari arròs brut, davant el mar.


Abans havíem recordat infanteses a la font de  la Menta, una raconada humida i fresca amagada en una de les obagues de la carretera de Banyalbufar; un indret on gotes de llum s’escolen entre branques i molses per ser recollides en una bassa que presta el nom al lloc pel seu color verd lluent. M’evocà esllanguides tardes d'estiu llunyanes i perdudes meitat jugant  meitat badant. Hi ha quelcom de reconeixement ancestral en l’afecte que ens tenim amb ‘ses Nines’ malgrat que la coneixença no ve de fa massa estona. Punts de vista confluents, llengua que explica el món d’una determinada manera per crear un sentiment de pertinença comú.


Arribada a Maó. Precisament avui fa 30 anys, un dia i unes hores que vaig fer aquest mateix trajecte, Palma Maó, amb la Rosa i el Moya durant una gira teatral per Eivissa, Mallorca i Menorca, l’any 1987, amb la companyia de teatre El Mentider. El vaixell feia la ruta de nit i guardo amb emoció el record de l’entrada al port de Maó, a trenc d’alba, situats al primer pont de proa, mentre el fil musical del vaixell deixava anar With A Little Help From My Friends; va ser una llampegada breu que sabem només la Rosa i jo, abraçats per combatre la fresca i perquè ens estimàvem amb bogeria. Són instants fugaços que queden registrats a la pell per sempre.

He arribat a Sa Mesquida després d’una pujada suau per l’asfalt de la carretera que s’enfila des del port de Maó i he entrat a l'únic bar del petit nucli de població, el Bar de Sa Mesquida; ja el coneixia. La primera bona notícia és que segueixen sense televisió. La segona, que s'hi continua menjant de puta mare a base de cuina casolana ben feta i amb producte fresc de bona qualitat. Quasi un mes més tard, ja en temporada alta, la cosa decaurà, tant pel que fa a la qualitat com als preus. En fi... pecat estacional?

Després de la primera caminada de tanteig, tota per asfalt, agraeixo el petit menjador fresc i silenciós que sembla aturat en la penombra del temps i on una música de salsa a poc volum, casa perfectament amb la cortina que voleia prop de la meva orella. La finestra, oberta al carrer, es presenta com un esclat quiet d’un blanc d’estiu enlluernador. A la barra, una parella d'anglesos ja lluny de la primera volada romanen asseguts en silenci davant sengles copes de vi, d’esquena a la finestra, de cara a les ampolles i la mirada perduda. No seran les últimes copes. Em disposo a menjar el bistec amb patates de pinta immillorable. Potser no tot està perdut, encara. 

Després de dinar, el camí se m'ha fet pesat, sobretot per la costa que s’enfila just en deixar enrere Cala Mesquida i Es Murtar fins arribar a sobre el Macar de Binillautí; en superar la coma m’he quedat exhaust i he constatat l’enorme desproporció de la motxilla. Primers dubtes pel que fa a la idoneïtat pel que fa al pes i al volum de la motxilla. De moment la bellesa del paisatge i l’extraordinari efecte benefactor del contacte directe amb la natura posposen el debat intern sobre si hauria d’arribar-me a Ses Persianes i carregar només amb l’imprescindible.


Coratge!

Arribant al darrer tram del recorregut, poc abans de trobar la carretera asfaltada de Maó a Es Grau, just en deixar, a mà esquerra, sa Cudia Vella, em creuo amb una parella jove que ja m’ha avançat fa estona i que ara tornen cap a sa Mesquida al trot. Ens saludem de nou i intercanviem quatre frases, més que res per descansar plegats. Són de Maó i en acomiadar-nos m’han desitjat sort; quan ja ens havíem separat uns metres, la noia s’ha girat sobtadament,  i corrent d’esquena m’ha etzibat: Coratge!

-        -  El necessitaré, Gràcies!

És el que li he respost convençut que l’hauré de menester. Per sort he arribat viu a es Grau després de travessar el Sivinar de s’Albufera per un caminet que travessa la Zona de sa Gola i que m’ha menat de dret a la platja des Grau, més enllà de la Roca des Marbres  Un racó on l’arena fa una petita platja recollida anomenada el Bol Llarg. En arribar al lloc on queda clar que faré nit per la vista que ofereix sobre les cases a l’altra punta de la badia i perquè queda arrecerat del lleuger ventijol, m’he trobat amb  una parella de nuvis deixant-se retratar dalt d'un cavall, a la sorra, amb els peus a l’aigua... Com era d'esperar, han acabat, vestits i tot, a l'aigua. Mentalment els hi desitjo que el matrimoni acabat d’estrenar no faci aigües des del primer dia. 

Aspiro els perfums d’aquesta hora tranquil·la de la tarda assegut davant la població d’es Grau que, per l’hora, es troba a la solana. Em sento viu i satisfet d’haver començat aquest viatge somiat tant de temps i del qual n’espero un inconcret motiu per seguir caminant altres camins...


Pots seguir-me a Telegram

Telegram: @Boladevidre

DESCÀRREGUES DE VÍDEOS I DEL PDF