GOOGLE TRANSLATOR

Cercar en aquest blog

TRIP TO MALLORCA 07

NOTES DE VIATGE. (03 D’OCTUBRE 2018): TEMPORAL D’ALCÚDIA A CIUTADELLA

Són les dues de la matinada. El silenci a la casa i més enllà de la finestra que dóna a l’eixida del darrere és absolut. Miro al meu voltant i tot sembla irreal com en els dies d'estiu quan amb la mare ens llevàvem abans de sortir el sol i agafàvem el primer cotxe de línia fins l'estació de tren per passar un dia de platja, a Comarruga. Aleshores mirava amb estranyesa els armaris mirall, el llit, la pica que hi havia al “cuarto”, com si pertanyessin a un món anterior. Els objectes habituals esdevenien hermètics i semblaven advertir en silenci alguna mena de  presagi, com ara.

M’he dutxat amb lentitud assaborint els darrers moments viscuts en aquesta casa. Preparo la cafetera i avui em prendré tot el cafè, sense deixar-ne per si na Magda passes per casa a migdia, com he vingut fent. Serà un dia llarg i la barreja d'il·lusió i temor pel temporal anunciat es deixa sentir com un corrent a les extremitats i a la boca de l'estómac. La massa d'aigua en ebullició em fa respecte i alhora m'atrau. Des de la vegada que vam tenir temporal de tornada amb la Rosa i el David que, sovint, en embarcar-me em ve la lletra de la cançó "Alfonsina y el mar".

Te vas Alfonsina con tu soledad,
¿qué poemas nuevos fuiste a buscar?
una voz antigua de viento y de sal
te requiebra el alma y la está llamando,
y te vas hacia allá como en sueños,
dormida, Alfonsina, vestida de mar.

De fet pensava que faria el trajecte entre Alcúdia i Ciutadella ahir tarda, sortida a les cinc i arribada a dos quarts de set. Però era a les 5 del matí, no les 17 d'ahir! He tingut sort doncs. I si tot va bé i el vaixell no es retarda massa, encara podré fer el tram que tenia previst per al dia d’avui, de Punta Nati a Ciutadella. Això sí, si el temporal no em cansa, que solen ser esgotadors físicament.

Acabo de fer la passada a les habitacions, menjador, cuina, bany… que tot quedi el més polit possible i, sobretot, que no em descuidi res. Tancaré la porta sense fer soroll. Deixo les claus sobre el xifonier. No m'agrada marxar sol.

El carrer resta buit i mut. Cap cotxe, cap altre persona entre les ombres dels arbres dibuixades a les voreres i les façanes dels edificis del carrer Aragó. Confio en la paraula dels taxistes quan m’han assegurat que tothora hi ha taxis a la parada del davant de l’Intermodal i creuo els dits mentalment perquè és una confiança que no en té res de cega. A la impensada veig el llum verd esperança d’un taxi que creua el carrer per on arrossego la maleta amb la motxilla a l’esquena i les 2 reflex penjades del coll. Passa rabent fent-me que no em el braç i deixant-me palplantat com un gamarús. Sospito que no estic per perdre gaires oportunitats. Començo a témer que la fatalitat es presentarà de nou, mentre un vel de mandra immens com una onada m'assalta per si he de passar la nit al carrer. Reprenc el camí fins la parada amb el cor encongit i la cosa no millora quan veig que la parada és buida. Buida? No ben bé. A una cinquantena de metres, aparcat sota un dels semàfors, hi ha un taxi amb el llum verd encès; sense temps d'alegrar-me'n, puc veure a través del parabrises com el xofer dorm plàcidament, el cap repenjat enrere. Consulto l’hora i comprovo que encara tinc un bon marge de temps. Són dos quarts i mig de tres de la matinada i calculo que fins a Alcúdia no hi pot haver més de quaranta-cinc minuts, així que em dono de coll fins les tres abans de despertar el dormilega. Passen lents els minuts fins que  s’apropa un segon taxi amb el llum verd apagat tot i no anar ocupat. S'atura al costat del dormilega i amb un cop de clàxon breu i discret desperta l'altre xofer, baixa del cotxe, el rodeja  i s'apropa a la finestra de l’altre vehicle. Parlen un moment  i abans de tornar al seu cotxe, amb un moviment ràpid, es treu alguna cosa de la butxaca que li cap a la mà. El canvi de mans és ràpid i discret. Després marxa amb el taxi que ha vingut i passa pel meu davant amb el llum apagat. Em mira en passar i contemplo com s'emporta carrer avall el meu pla de contingència, doncs sé que en cap cas faré us del vehicle del dormilega, potser ara més espavilat. A les tres menys 5, finalment, veig un taxi amb llum verd que ve cap a la parada.

El viatge fins Alcúdia resulta curt i agradable doncs el taxista és un home a punt de jubilar-se que m’explica com ha canviat el món del taxi en els 30 anys que porta en el negoci. Comprenc l’evolució perquè m’explica tot un seguit de principis i codis deontològics del bon taxista que em recorden la familiaritat amb els dos taxistes de Sant Pere, allà cap els anys cinquanta i seixanta. Els Peret Pujades, pare i fill i l’Isidro, de malnom Madrid. Em parla d'una dictadura dels taxistes que estafaven turistes pactant preus per damunt de les tarifes legals. Segons ell, és aquesta pràctica la que va portar al sistema actual de números lluminosos per cadascuna de les 4 tarifes. Detalla els diferents complements actuals, ja sigui a l’aeroport, a les estacions marítimes, si cal carregar o no les maletes, etc. M’ho descriu amb tot detall obviant que, potser en altres ciutats, per exemple Barcelona, la cosa podria funcionar de manera similar. Del taxi, però, passa a una matèria que m'atrau força més i que el fa parlar, més per ell que no pas per mi, de la seva infància a Son Coc.

Son Coc era un barri de cases barates construïdes per una cooperativa de treballadors que foren de les primeres que s'aixecaren fora de les murades de Ciutat. Es repartien per sorteig i a la seva família els n'hi tocà una. M'agrada la Mallorca que descriu de carrers polsosos, de carros tirats per rucs, de jocs de nins entre oliverars i camps d’ametlers però amb la mar sempre present. La mar, quin luxe! Jo m'havia de conformar amb la riera, el pèlag Bassó, el pèlag Bullidor, la resclosa Gran... Cavil·lo si no estarà predisposant-me el meu estat d’ànim pels dies que vindran.

Ara són tres quarts de sis del matí a la terminal d’Alcúdia. Aviat farà una hora que hauríem d’haver partit. És una hora freda i allargassada en aquesta terminal deserta.. He apuntat que buscava intimitat. Cert. Però també l’avorriment de deixar passar estones en blanc davant el pas dels núvols, l’anar i venir de les onades, o bé, com ara, badant amb la tramuntana escabellant les palmeres del passeig.


A les 6:15 he pujat al vaixell amb una parella jove que semblava sud-americana, qui sap si en un viatge ple d’expectatives, i una àvia amb un pobre criatura - la neta suposo -, que s’adormia dreta. El temporal resulta emocionant i cobreix les expectatives. La majoria del passatge deuen ser a les sales de butaques o a les cabines intentant oblidar els forts moviments de proa a popa i d'estribord a babord. Es confirma que les onades són de 6 metres, exactament com ahir quan van tancar els ports a Menorca. Per no complicar més el transport de camions es veu que la naviliera Baleària ha pressionat perquè deixessin entrar el Martín Soler, un dels seus vaixells més grans.. Gràcies a això puc gaudir d’un temporal que desplaça cadires a l’exterior i fa arribar els esquitxos de les onades fins el pont de comandament. El bar és obert i per fi he pogut fer un tallat i una ensaïmada resseca de no dir. Innocent, direu. D’acord, però l’ensaïmada era glòria comparada amb l’aspecte encartonat dels croissants que semblaven abandonats a la seva sort des que els van deixar allí els que construïren el vaixell. La veritat és que se'm fan curtes les hores de viatge però paga la pena veure la costa de Ciutadella sota aquest cel blau enyorat i amb el sol que finalment s’imposa. 


A l’estació marítima nova ja no hi ha ni rastre del bus, i he d’agafar un altre taxi. Tot el que havia pogut estalviar aquests dies a Palma fa estona que ha fet saltar la banca. En fi, tranquil Quico, hi ha pasta… i si no ja improvisarem. Deixo les coses a l’habitació i sense obrir la maleta més que per l'imprescindible, em calço les avarques, em poso el pantaló curt, el barret de turista i surto a recollir la moto. És un trasto, ho veig de seguida, però serà el “meu” trasto i els propers dies em portarà on li digui. M'emociono quan emprenc el camí cap a Punta Nati, tantes vegades fet i refet a s’horabaixa, només que ara són poc més de les nou del matí d’un dia radiant i encara calorós de primers d’octubre. Prenc consciència de tot el temps que tinc per davant i m’adono com s'evapora de mi tota mena de pressa. M’aturo a fotografiar una barraca de pedra. A l’altra banda del camí un ruc brama. Ens apropem fins a trobar-nos a banda i banda del mur de pedra. És tímid i sembla que coqueteja una mica abans de deixar-se acaronar el morro. No n’estic segur, però em sembla que m'explica que l’illa em dóna la benvinguda a casa.


Pots seguir-me a Telegram

Telegram: @Boladevidre

DESCÀRREGUES DE VÍDEOS I DEL PDF